Google search console and my web site..

Discussion in 'Wordpress Support' started by Davek0974, Oct 18, 2019.

  1. Davek0974

    Davek0974 UKBF Ace Free Member

    2,597 308
    No, not changed anything?
     
    Posted: Nov 4, 2019 By: Davek0974 Member since: Mar 7, 2008
    #21
  2. Davek0974

    Davek0974 UKBF Ace Free Member

    2,597 308
    Ah yes that was the thing that changed, google altered the report metrics.

    I am just using the standard (as far as i know) WooCommerce "Comments" system with the corresponding boxes ticked to allow customer reviews.

    HTML is pretty much beyond me I'm afraid, I can cut/paste stuff but as for actually understanding it well....... ;)
     
    Posted: Nov 4, 2019 By: Davek0974 Member since: Mar 7, 2008
    #22
  3. gpietersz

    gpietersz UKBF Ace Full Member

    1,296 298
    You have one review (without description/comment) with the inside the product. That does not cause an error.

    You have that (with description) and another three that are outside the product, they cause errors.

    Its a WooCommerce bug or theme bug.
     
    Posted: Nov 4, 2019 By: gpietersz Member since: Sep 10, 2019
    #23
  4. Davek0974

    Davek0974 UKBF Ace Free Member

    2,597 308
    The theme author seems to think it could be fixable, waiting to hear back.
     
    Posted: Nov 4, 2019 By: Davek0974 Member since: Mar 7, 2008
    #24
  5. Davek0974

    Davek0974 UKBF Ace Free Member

    2,597 308
    Just got a reply on Woo support forum, seems the next big update (3.8) 'should' include a fix for this.

    Fingers crossed.
     
    Posted: Nov 4, 2019 By: Davek0974 Member since: Mar 7, 2008
    #25
  6. UKSBD

    UKSBD Not a real duck Staff Member

    10,104 1,988
    hence why I said Big ;)

    Hopefully they will sort the wc_product_block_data too and stop it dumping lots stuff in the source code
     
    Posted: Nov 4, 2019 By: UKSBD Member since: Dec 30, 2005
    #26
  7. Davek0974

    Davek0974 UKBF Ace Free Member

    2,597 308
    Well, the 3.8 update is in, now to see if it makes any difference ;)
     
    Posted: Nov 13, 2019 By: Davek0974 Member since: Mar 7, 2008
    #27
  8. Davek0974

    Davek0974 UKBF Ace Free Member

    2,597 308
    .....And the answer from WooCommerce is.....

    No, it will not - the fix will come in updates AFTER 3.8 :(:(:(
     
    Posted: Nov 14, 2019 By: Davek0974 Member since: Mar 7, 2008
    #28
  9. fisicx

    fisicx It's Major Clanger! Staff Member

    32,963 9,775
    The reason is because this is a big change. Schema is complicated. You can add the data to a product but Google is getting pearshaped because the data is not attached to reviews. Reviews are custom comments and as such can be indexed just like any other post. Google looks at them as a standalone object not as part of the product. Adding all the schema data means a whole load of work for the woopeople - who need paying.
     
    Posted: Nov 14, 2019 By: fisicx Member since: Sep 12, 2006
    #29
  10. Davek0974

    Davek0974 UKBF Ace Free Member

    2,597 308
    Morning Fisicx,

    Fair enough, i have no doubt its complicated ;)
     
    Posted: Nov 14, 2019 By: Davek0974 Member since: Mar 7, 2008
    #30
  11. Davek0974

    Davek0974 UKBF Ace Free Member

    2,597 308
    So, my answer above was from the Woo support forum, when i posted the question i also posted direct to Woo Support, they just replied and seems they are passing the buck to the theme designer :(

    "This issue is usually tied to the theme rather than WooCommerce core that provides those details to Google."

    No idea if it theme or Woocommerce but wasn't what i wanted to hear ;)
     
    Posted: Nov 14, 2019 By: Davek0974 Member since: Mar 7, 2008
    #31
  12. Davek0974

    Davek0974 UKBF Ace Free Member

    2,597 308
    Little update -

    Another Woo update landed yesterday ;)

    Today i triggered a Google validation and this time instead of bombing out with the original error message it started validating :)

    Fingers crossed and hope it will actually complete the task now......
     
    Posted: Nov 29, 2019 By: Davek0974 Member since: Mar 7, 2008
    #32
  13. UKSBD

    UKSBD Not a real duck Staff Member

    10,104 1,988
    It now adds the last 5 product reviews to the product mark-up
     
    Posted: Nov 29, 2019 By: UKSBD Member since: Dec 30, 2005
    #33
  14. Davek0974

    Davek0974 UKBF Ace Free Member

    2,597 308
    So it will fall-over again if a product has more than 5 reviews??

    Not a big issue but could be for some.
     
    Posted: Nov 29, 2019 By: Davek0974 Member since: Mar 7, 2008
    #34
  15. UKSBD

    UKSBD Not a real duck Staff Member

    10,104 1,988
    No, but it only includes the 5 latest reviews
     
    Posted: Nov 29, 2019 By: UKSBD Member since: Dec 30, 2005
    #35
  16. Davek0974

    Davek0974 UKBF Ace Free Member

    2,597 308
    Ah thats better.
     
    Posted: Nov 29, 2019 By: Davek0974 Member since: Mar 7, 2008
    #36
  17. Davek0974

    Davek0974 UKBF Ace Free Member

    2,597 308
    Seems to be working, errors are down to about 15 from a couple of hundred now and its still validating.

    :)
     
    Posted: Dec 6, 2019 By: Davek0974 Member since: Mar 7, 2008
    #37